JE TU JAR A OPÄŤ SA ZMEDVEDIEVA!

Aromatický posol jari. Nie je zázračný, nie je výnimočný, ale je chutný a užitočný – allium ursinum, medvedí cesnak

Tak ako sú snežienky spájané s blížiacim sa koncom zimy, tak je medvedí cesnak novodobým symbolom jari. V posledných rokoch získal na popularite a zatienil tak iné krásky tohto ročného obdobia ako tavolín, čemericu, narcis, či niektoré druhy šafranu.

Dôvod jeho rastúcej popularity je zrejmý. Dá sa zjesť, je chutný a užitočný. Ľahko sa teda vyšvihne nad ďaleko krajšie jarné krásavice, ktoré sú len “krásne”. 🙂

Popularita mu však rastie najmä preto, že sa o ňom píše a samozrejme, že sa mu často pripisujú účinky, o ktorých chudák medvedí cesnak ani netuší.

Začne to už pri jeho názve “medvedí cesnak” – vraj medvede po zimnom spánku vo zvýšenej miere konzumujú práve tento divý cesnak, aby si doplnili chýbajúce živiny. Pátral som pol dňa na stránkach venovaným týmto šelmám u nás aj vo svete, ale nepodarilo sa mi nájsť ani len náznak tejto informácie. Zato na stránkach o medveďom cesnaku a zdravej výžive to tvrdí takmer každá. 🙂 Zvieratá však majú v konzumácií potravy ďaleko vycvičenejšie zmysly než človek a vedia čo potrebujú a hlavne koľko. Medveď má napríklad veľmi citlivý čuch a ak si aj dá medvedí cesnak, určite ho nebude hltať na kilá najmä pre jeho silnú arómu. Ale je to len môj názor, chcelo by to odborníka na stravovanie medveďov… 🙂

To, že táto bylinka chutí nám ľuďom, je ale druhá vec. Skvele sa hodí do nátierok, do šalátov, najlepšie vynikne vo svojej prirodzenej čerstvej forme. No opäť by sme mali robiť všetko s mierou. Ak sme si celý rok na medvedí cesnak ani nespomenuli a teraz keď je ho všade dostatok si ho doprajeme každý deň viac krát a v každom druhom pokrme, asi si veľmi nepolepšíme…
Spomínam to často – potrebujeme rovnováhu a platí to najmä pri stravovaní. Mať medvedí cesnak doma celoročne je rozhodne lepšia voľba ako dopriať si ho do popuku z jari, lebo už “nebude”.
Sú rôzne osvedčené druhy konzervácie medvedieho cesnaku, záleží čo preferujete a ako veľa energie a času ste ochotní pri tom procese minúť. Zamrazenie, príprava pesta ale aj sušenie sú osvedčené spôsoby. Voči sušeniu medvedieho cesnaku nájdete opäť množstvo negatívnych informácií, ale vždy je najlepšie použiť vlastnú hlavu ako veriť všetkému čo sa kde napíše. Pokiaľ si nemáte možnosť informáciu overiť nepovažujte ju za pravdu len preto, že ste to už jeden, či desať krát niekde čítali.
Sušenie je úplne regulérna a najpoužívanejšia forma konzervácie potravín. Rovnako ako medvedí cesnak sa prí nízkych teplotách sušia aj inė aromatické bylinky, ako napr.: mäta, bazalka, pažítka, oregáno, medovka, či koriander. Preukázateľne sa sušením výraznejšie znižujú najmä hodnoty vitamínu “C” – no dotýka sa to najčastejšie ovocia. Ak usušíte bylinky alebo ovocie, odstránite tým z nich väčšinu vody, no ich podstata zostane zachovaná. Medvedí cesnak po šetrnom usušení zostane takmer rovnako aromatický, bude mať zelenkavú farbu a najmä vám v pohode vydrží až do nasledujúcej jari.
Kto sa chce presvedčiť, môže ochutnať medvedí cesnak v našom e-shope a o rok sa pokúsiť nasušiť si ten svoj.
A keď už u nás budete, vyskúšajte tiež grilovacie korenie s medvedím cesnakom – je to zo všetkych grilovacích korení to najobľúbenejšie, alebo skúste z iného súdka –  morskú soľ s medvedím cesnakom.  🙂